Agata Pszczółkowska
Gabinet Premium
04 List

Krem z batata

Dziś dzielę się z Wami przepisem na krem z batata, który nie tylko rozgrzewa, ale także zachwyca smakiem! 🍠💛 

Składniki:

🧡600g (1 duży) batat 
🧡200g (1 średnie) kwaśne jabłko 
🧡4g (2 ząbki) czosnku 
🧡3g (1 cm) korzenia imbiru 
🧡20g (2 łyżki) oleju rzepakowego/oliwy 
🧡750g bulionu (lub wody z kostką rosołową z dobrym składem) 
👉opcjonalnie łyżka mleka kokosowego/jogurtu naturalnego 
👉opcjonalnie liście zielonej pietruszki lub kolendry

Batata obrać i pokroić w kosteczkę. Wrzucić do themomixera i miksować 10 sekund/obroty 5. Dodać czosnek, obrany imbir, bulion i gotować 20 minut/obroty 2/temp. 100 stopni. Dodać jabłko pokrojone w kawałki i całość zmiskować 10 sekund/obroty 4 na gładki krem. Opcjonalnie doprawić wedle uznania.
Podawać najlepiej z mlekiem kokosowym i kolendrą lub jogurtem i pietruszką.

 

Wierzę, że, to zdrowe, sycące i pyszne danie z zagości w Waszym menu na stałe. Smacznego😋🧡

Twój komentarz




POKAŻ