Składniki:
🧡600g (1 duży) batat
🧡200g (1 średnie) kwaśne jabłko
🧡4g (2 ząbki) czosnku
🧡3g (1 cm) korzenia imbiru
🧡20g (2 łyżki) oleju rzepakowego/oliwy
🧡750g bulionu (lub wody z kostką rosołową z dobrym składem)
👉opcjonalnie łyżka mleka kokosowego/jogurtu naturalnego
👉opcjonalnie liście zielonej pietruszki lub kolendry
Batata obrać i pokroić w kosteczkę. Wrzucić do themomixera i miksować 10 sekund/obroty 5. Dodać czosnek, obrany imbir, bulion i gotować 20 minut/obroty 2/temp. 100 stopni. Dodać jabłko pokrojone w kawałki i całość zmiskować 10 sekund/obroty 4 na gładki krem. Opcjonalnie doprawić wedle uznania.
Podawać najlepiej z mlekiem kokosowym i kolendrą lub jogurtem i pietruszką.
Wierzę, że, to zdrowe, sycące i pyszne danie z zagości w Waszym menu na stałe. Smacznego😋🧡
Twój komentarz