🍅🥒 Ogórek zawiera askorbinazę - enzym utleniający witaminę. Jednak należy pamiętać że na utlenianie witamin w produktach spożywczych wpływają również inne czynniki takie jak sposób przechowywania, długość łańcucha dostaw czy też temperatura
🍅🥒 i tak łącznie ogórka z pomidorem spowoduje zmniejszenie ilości witaminy C zawartej w pomidorze; należy jednak pamiętać że pomidor nie jest znaczącym źródłem witaminy C w naszej diecie - zdecydowanie więcej tej witaminy ma borówka, jarmuż czy też papryka.
🍅🥒 bardzo ważne jest to że jeśli połączymy ogórek z jakimkolwiek produktem który zawiera witaminę C to nastąpi jej degradacja a nie tylko w przypadku pomidora 🙃😉😊
🍅🥒 aby zmniejszyć działanie utleniające ogórka na produkty zawierające witaminę C podaj go w towarzystwie soku z cytryny, limonki lub octu balsamicznego który zmniejszy działanie askorbinazy
🍅🥒 i najważniejsze połączenie to jest jak najbardziej w porządku i nie należy się go obawiać 😊
#mity #mitydietetyczne #ogórek #pomidor #dietetyk #dietetykkliniczny
Twój komentarz