Agata Pszczółkowska
17 Sier

Placki ziemniaczane z sosem tzatziki i łososiem

Dziś propozycja na pyszne pieczone placki ziemniaczane z sosem tzatziki i łososiem które idealnie sprawdzą się na danie obiadowe 😋😄

Do przygotowania placów ziemniaczanych będziesz potrzebować:

🥔Cebula czerwona 1 mała sztuka (50 g)

🥔Jajo 1 sztuka (50 g)

🥔Mąka pełnoziarnista pół łyżki (6 g)

🥔Olej rzepakowy 1 łyżeczka (5 g)

🥔Pietruszka, liście 5 łyżeczek (10 g)

🥔Ziemniaki 5 małych sztuk (250 g)

Aby przygotować sos tzatziki będziesz potrzebować:

📌Czosnek 1 mały ząbek (3 g)

📌Jogurt naturalny pół kubka (100 g)

📌Koper 1 łyżeczka (5 g)

📌Ocet winny pół łyżeczki (2 g)

📌Ogórek 1 mała sztuka (50 g)

📌Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)

Oraz dodatkowo łosoś, wędzony pół sztuki (50 g)

Sposób przygotowania:

Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć nadmiar soku. Cebulkę zetrzeć na tarce, dodać do ziemniaków, ponownie odcisnąć zebrany sok. Dodać jajo, mąkę, sól, pieprz, posiekaną pietruszkę, olej i dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać łyżką małe placki o grubości 0,5 cm, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec przez 25 minut. Na upieczony placek nałożyć sos i plater łososia . Można udekorować listami świeżej bazylii.

Ogórka obrać ze skóry, przekroić wzdłuż na ćwiartki i usunąć pestki, następnie drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.😋😄

#dietetykkliniczny #dieta #Mława #wakacje #praca #dietetykkliniczny #ciechanow #szybkiprzepis #dietetykwkuchni #dietetykonline #szybkiprzepis #przepis

Twój komentarz




POKAŻ