Do przygotowania placów ziemniaczanych będziesz potrzebować:
🥔Cebula czerwona 1 mała sztuka (50 g)
🥔Jajo 1 sztuka (50 g)
🥔Mąka pełnoziarnista pół łyżki (6 g)
🥔Olej rzepakowy 1 łyżeczka (5 g)
🥔Pietruszka, liście 5 łyżeczek (10 g)
🥔Ziemniaki 5 małych sztuk (250 g)
Aby przygotować sos tzatziki będziesz potrzebować:
📌Czosnek 1 mały ząbek (3 g)
📌Jogurt naturalny pół kubka (100 g)
📌Koper 1 łyżeczka (5 g)
📌Ocet winny pół łyżeczki (2 g)
📌Ogórek 1 mała sztuka (50 g)
📌Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
Oraz dodatkowo łosoś, wędzony pół sztuki (50 g)
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć nadmiar soku. Cebulkę zetrzeć na tarce, dodać do ziemniaków, ponownie odcisnąć zebrany sok. Dodać jajo, mąkę, sól, pieprz, posiekaną pietruszkę, olej i dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać łyżką małe placki o grubości 0,5 cm, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec przez 25 minut. Na upieczony placek nałożyć sos i plater łososia . Można udekorować listami świeżej bazylii.
Ogórka obrać ze skóry, przekroić wzdłuż na ćwiartki i usunąć pestki, następnie drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.😋😄
#dietetykkliniczny #dieta #Mława #wakacje #praca #dietetykkliniczny #ciechanow #szybkiprzepis #dietetykwkuchni #dietetykonline #szybkiprzepis #przepis
Twój komentarz