Agata Pszczółkowska
29 Kwie

Co warto wiedzieć o grillu ?

Sezon grillowy zaraz ruszy 😜😜 Dlatego też dziś kilka informacji na temat grilla 😃

👉👉👉Podczas procesu grillowania z tłustego mięsa wytapia się tłuszcz i spada na żarzące się węgle. Przy spalaniu wytwarza rakotwórcze związki, które wraz z dymem osiadają na pieczonym mięsie. Inne, niezdrowe substancje znajdują się w zwęglonych kawałkach pieczystego.

Jak więc zminimalizować negatywne skutki grillowania?🤔🤔🤔Oto kilka rad:

👉Aby zabezpieczyć się przed działaniem tych szkodliwych związków, należy używać do pieczenia mięsa tacek lub aluminiowej folii, na które skapuje wytopiony tłuszcz.

👉Nie należy piec w zbyt wysokiej temperaturze, aby nie przypalać jedzenia.

👉Wcześniejsze zamarynowanie mięsa istotnie obniża zawartość rakotwórczych związków powstających w nim podczas grillowania.

👉Przed każdym kolejny grillowaniem, należy dokładnie wyczyścić ruszt😃

Twój komentarz




POKAŻ