Agata Pszczółkowska
07 Sty

Odporność

W moich mediach społecznościowych pojawiła się rolka z krótką informacją czego nie może zabraknąć w okresie jesienno-zimowym w naszej diecie aby nasza odporność działała na najwyższym poziomie. W rolce pojawiły się 4 składniki które są niezbędne do prawidłowej pracy układu odpornościowego. W tym krótkim artykule postaram się wam wyjaśnić dlaczego akurat te składniki są tak ważne i w jakich produktach można je spotkać.

Pierwszym składnikiem na który należy zwrócić szczególną uwagę jest żelazo które wpływa na namnażanie i aktywację limfocytów czyli białych krwinek które są odpowiedzialne za obronę organizmu przed infekcjami. Ponadto żelazo jest niezbędne do produkcji Interleukiny 2 która pobudza wzrost limfocytów oraz odpowiada za regulację procesu degradacji komórek zainfekowanych wirusami. Jeśli chodzi o źródła żelaza w diecie to: mięso (zwłaszcza czerwone), podroby. Ponadto żelazo znajdziemy również w produktach zbożowych, orzechach, nasionach i ziarnach. Niewielką ilość żelaza znajdziemy również w nabiale. Warto pamiętać o tym że jeśli chcemy zwiększyć wchłanianie żelaza to posiłków bogatych w żelazo nie należy popijać kawą, herbata ponieważ zawieraja one taniny -> związki roślinne które blokują możliwość wchłaniania żelaza przez nasz organizm. 

Kolejnym ważnym składnikiem jest cynk. Wykazuje właściwości immunomodulujące czyli stymulujące układ odpornościowy co sprawia że korzystnie wpływa na odpowiedź immunologiczną organizmu na infekcję. Ponadto jest odpowiedzialny za tworzenie i przyspieszanie dojrzewania limfocytów T, fagocytów oraz komórek NK. Ponadto badania naukowe dowodzą że cynk uniemożliwia namnażanie się niektórych wirusów. Źródła cynku w diecie to: ostrygi, mięso, wątróbka, kraby, sery żółte, kasza gryczana, jaja, ryż, ryby, pestki dyni, nasiona słonecznika, orzechy. 

Mówiąc o odporności nie można zapomnieć o witamina D która wzmacnia barierę nabłonków, nasila produkcję peptydów przeciwdrobnoustrojowych które po wniknięciu do błon komórkowych bakterii lub wirusów powodują ich rozpad. Bierze ona również udział w dojrzewaniu monocytów oraz wzmacnia działanie makrofagów. Jest niezbędna do aktywowania limfocytów Th które po połączeniu z witaminą D przechodzą szereg przemian które umożliwiają zwalczanie infekcji. witamina D uwrażliwia również komórki dendrytyczne które są główną populacją komurek prezentujących antygen bakterii lub wirusów. Ponadto komórki te stymulują limfocyty T. Jeśli chodzi o źródła witaminy D to są nimi ryby, jaja, fasola, skórna synteza jednak występuje ona tam w niewielkiej ilości dlatego bardzo ważna jest suplementacja tej witaminy. Jeśli chodzi o syntezę witaminy D przez skórę to jest on mozliwa w miesiącach letnich kiedy nasz cień jest mniejszy niż my.

Niezbędne Nienasycone Kwasy tłuszczowe omega-3 mają działanie prozapalne przez co zmniejszają stan zapalny podczas trwającej infekcji, zmniejszają liczbę uszkodzeń struktur komórek i obniżają markery prozapalne takie jak białko C-reaktywne (CRP). Biorą one udział w tworzeniu odporności nabytej (nieswoistej) organizmu. Występują one w olejach roślinnych, orzechach, tłustych rybach morskich oraz pestkach i nasionach.

 

Twój komentarz




POKAŻ