Agata Pszczółkowska
Gabinet Premium
20 Lip

Dieta pomocna przy anemii

Cześć 😉☺️dziś mam dla was kilka wskazówek dotyczących tego jak zwiększyć ilość żelaza w diecie oraz jego dostępność dla organizmu 😁😊

⭕️nie popijaj posiłków kawą, mlekiem ani herbatą - kawa i herbata zawierają taniny związki roślinne które utrudniają, zmniejszają wchłanianie żelaza, w mleku natomiast występuje spora ilość wapnia który utrudnia wchłanianie żelaza.

⭕️zadbaj o źródło witaminy c w potrawach, szczególnie tych, zawierających źródła żelaza. Wpłynie to pozytywnie na jego absorpcję. Może być to zielona pietruszka, papryka, sok z cytryny.

⭕️uważaj na połączenia produktów bogatych w żelazo z nabiałem. Produkty mleczne zawierają bowiem wapń, który ogranicza wchłanianie żelaza. Połączenie sera żółtego i wędliny to nienajlepszy wybór jeśli chcemy zadbać o dobrą przyswajalność żelaza.

⭕️ pamiętaj że żelazo występuje nie tylko w produktach zwierzęcych ale również roślinnych :) sporą ilość żelaza możesz znaleźć w warzywach strączkowych, przetwory sojowe, masło orzechowe pestki dyni, komosa ryżowa, chleb żytni, zielone liściaste warzywa oraz figi suszone

Jeśli te wskazówki do dla Ciebie za mało aby uzupełnić żelazo w diecie umów się na wizytę a przygotuję dla Ciebie indywidualny plan żywieniowy, który pomoże zwiększyć Ci wyrównać niedobory żelaza w diecie

Twój komentarz




POKAŻ