Coraz częściej zwraca się uwagę na fakt, że herbata posiada wiele walorów prozdrowotnych :D
Głównymi składnikami herbaty, którym przypisuje się korzystny wpływ na zdrowie są związki roślinne zwane polifenolami. Ich działanie antyoksydacyjne sprawia, że herbata może pełnić wiele dobroczynnych funkcji w organizmie takich jak:
☕️stymulacja systemu immunologicznego,
☕️zmniejszające absorpcję cholesterolu we krwi ☕️korzystny wpływ na skład mikroflory jelitowej, przez hamowanie wzrostu niekorzystnych bakterii.
Największą zawartość polifenoli mają herbaty parzone przez około 10 minut.
Badania naukowe dotyczą w większości herbaty zielonej, która może zmniejszać ryzyko rozwoju wielu współczesnych chorób, jednak na obecnym etapie wiedzy nie jest jeszcze uznana za udowodniony czynnik profilaktyki konkretnych schorzeń.
Herbata bez dodatku cukru nie posiada wartości energetycznej, w związku z tym ilość herbaty w diecie nie ma wpływu na dzienną podaż kalorii. Wartość energetyczna herbaty słodzonej zależy od rodzaju zastosowanego środka słodzącego. Herbata słodzona słodzikami nie dostarcza kalorii, a szklanka herbaty z dodatkiem jednej łyżeczki cukru to około 20 kcal.
Co ciekawe kubek czarnej herbaty, parzonej 3–5 minut zawiera 30–45 mg kofeiny, to wartość zbliżona do 100g naparu kawy.
Będziecie świętować dzisiejszy dzień? Dajcie znać w komentarzu w jaki sposób :)
#herbata #miezynarodwydzieńherbaty #dzieńherbaty #tea #właściowściherbaty #zdrowie #polifenole #dietetyka #ciekaowstki #herbataciekawostki #stylżycia #sobota
Twój komentarz