Agata Pszczółkowska
06 Kwie

Jak być na diecie i nie być głodnym ?

Skoro znamy już sposoby na liczenie kalorii, to dziś zajmiemy się kwestią diety, a mianowicie
ja być na diecie i nie być głodnym? Zacznijmy od tego, co odpowiada za nasze poczucie
sytości.

Za uczucie sytości w naszym organizmie odpowiadają składniki pokarmowe. Wyróżniamy
wśród nich:
* białka oraz produkty będące ich źródłem czyli np. mięso, nabiał, nasiona roślin strączkowych, pełnoziarniste makarony, gruboziarniste kasze, ponieważ są one trawione wolno w naszym organizmie, co sprawia, że dłużej utrzymuje się uczucie
sytości,
*węglowodany złożone, czyli pełnoziarniste makarony, gruboziarniste kasze, pieczywo z mąki z pełnego przemiału itp., ponieważ ich proces trawienie jest dłuższy, niż produktów złożonych z węglowodanów prostych, czyli np. słodyczy, zwykłego makaronu czy tez jasnego
pieczywa, przez co dłużej czujemy uczucie sytości,
* błonnik, który znajduje się w warzywach i owocach, pełnoziarnistych produktach oraz gruboziarnistych kaszach, ponieważ stanowi on swojego rodzaju „zapychacz” w naszej diecie. Niektóre jego frakcje mają zdolność do wiązania wody w jelitach, co powoduje jego pęcznienie w jelitach. Ponadto produkty te spowalniają proces trawienie innych makroskładników. Dlatego właśnie dzięki tym właściwościom błonnik również zaliczamy do składników, które wpływają na naszą sytość.
Oprócz wyżej wymienionymi składnikami pokarmowymi na nasze uczucie sytości można
wpłynąć poprzez:
*  wolne i spokojnie spożywanie posiłku, dzięki czemu nasz żołądek szybciej wyśle informacje od mózgu o uczuciu sytości, przez co spożyjemy mniejszą ilość posiłku niż byśmy jedli go szybko i łapczywie.
* spożywanie posiłku na mniejszych talerzach, przez co trochę "oszukamy" nasz mózg.
Taka sama porcja, która leżałaby na dużym talerzu, położona na mniejszy talerz,

będzie wydawać się większa. Zabieg ten może spowodować, że szybciej poczujemy
uczucie sytości i zjemy mniej :)
* spożywanie kasz, makaronów w postaci "al dente", przez co spęcznieją one po
dostaniu się do naszego żołądka, co również spowoduje szybsze uczucie sytości niż
jedzenie tych produktów całkowicie ugotowanych.
Podsumowując, aby być na diecie i nie być głodnym, należy tak komponować nasze posiłki,
aby znajdowały się w nich źródła białka, węglowodanów złożonych i błonnika. Pamiętaj też o
tym, aby posiłki spożywać w spokoju 😊

Twój komentarz




POKAŻ