Agata Pszczółkowska
21 Kwie

Kwasy omega 3 a układ krwionośny

Wpływ dawkowania i składu kwasów Omega 3 (O3) na układ krwionośny.

Naukowcy z Włoch przeanalizowali dostępne badania wykonane na osobach, u których stwierdzono problemy kardiologiczne, a jednocześnie przez min. rok stosowały min. 1 g kwasów O3.

Suplementacja kwasami O3 była związana ze znaczącym zmniejszeniem ryzyka śmiertelności z przyczyn sercowych. Dodatkowo ciekawym wnioskiem z tej metaanalizy jest to, że tylko wtedy jeśli spożywa się razem kwasy EPA+DHA, to w znaczący sposób zmniejsza się ryzyka zgonu sercowego (w porównaniu z EPA podawanym samodzielnie). Inaczej jest w przypadku zmniejszenia ryzyka wystąpienia niepożądanych zdarzeń sercowo-naczyniowych oraz zawału mięśnia sercowego - tutaj lepiej sprawdzają się kwasy EPA podawane solo.

Ryby jako źródło kwasów O3 świetnie sprawdzają się u części osób, jeśli jednak ich nie lubisz - warto pamiętać o suplementacji kwasami O3. Dobrym sposobem na dostarczenie kwasów O3 jest spożywanie olejów roślinnych między innymi - lnianego, z wiesiołka, z rokitnika, oliwy z oliwek czy oleju rzepakowego.

#omega3 #ryby #układkrwionośny #korzyści #suplementacja #porady #dietetyka #żywienie #suplementacja #dieta

Twój komentarz




POKAŻ