📌 Czekolada składa się z ziaren kakaowca (czyli miazgi kakaowej), tłuszczu kakaowego i cukru - w różnych proporcjach w zależności od typu. Może zawierać także inne dodatki, m.in.: mleko, bakalie, alkohol, kawę, owoce, aromaty, nadzienia. Jej kaloryczność to 530-580 kcal/100 g.
📌Wśród rodzajów czekolady wyróżniamy:
🟤 czekoladę gorzką, zawierającą co najmniej 70% miazgi kakaowej (najbardziej wartościowa, ze względu na wysoką zawartość kakao, a niską zawartość cukru);
🟤 czekoladę deserową, zawierającą 30-70% miazgi kakaowej;
🟤 czekoladę mleczną, zawierająca maksymalnie 50% miazgi kakaowej (co za tym idzie o zawartości cukru ok. 50%)
🟤 czekoladę białą, która nie zawiera w składzie miazgi kakaowej; składa się z tłuszczu kakaowego (do 33%), dużej ilości cukru oraz mleka lub śmietany
Jeśli chodzi o to jaką czekoladę najlepiej wybrać to - im więcej miazgi kakaowej (tzw. % kakao) tym lepiej! Miazga kakaowa odpowiada bowiem za wymienione właściwości zdrowotne czekolady. Wysoki udział kakao to także mniejszą zawartość cukru.
W przypadku dodatków, najlepiej wybierać czekolady z bakaliami czy orzechami. Unikać natomiast warto czekolady białej, której skład a co za tym idzie wartości prozdrowotne odbiegają znacząco od wartości czekolady gorzkiej. Nie warto także stawiać na czekolady nadziewane kremowymi wkładami. Charakteryzują się one wysoką zawartością cukru i niezdrowych tłuszczów trans.
Czy zamierzacie świętować dziejesz dzień ?
Jeśli tak dajcie znać z jaką czekoladą :D
Twój komentarz