Do jej przygotowania potrzebne będą (ja wykonałam połowę porcji)
🍴250 g korzenia pietruszki (lub pasternaku), obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki
🍴1,5 szklanki mleka lub napoju roślinnego niesłodzonego
🍴1 gałązka rozmarynu
szczypta soli
🍴½ szklanka (50 g) orzechów włoskich, grubo posiekanych
🍴1 ząbek czosnku
🍴1 łyżeczka rozmarynu, drobno posiekanego, oraz więcej do podania
🍴1,5 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwy extra virgin oraz więcej do podania
🍴1 łyżeczka skórki z cytryny
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Do rondelka wkładamy korzeń pietruszki, gałązkę rozmarynu i mleko, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 15-20 min od czasu do czasu mieszając. Zachowujemy ¼ szklanki mleka w którym gotowała się pietruszka. Ugotowaną pietruszkę wraz z orzechami, czosnkiem, drobno posiekanym rozmarynem, olejem i skórką z cytryny blendujemy na gładką masę, dodajemy zachowane mleko do kremowej. Przed podaniem skrapiamy olejem, sokiem z cytryny i dekorujemy rozmarynem.
Można ją jeść z warzywami, ulubionym pieczywem bądź z tym na co akurat macie ochotę. Świetnie sprawdza się również jako zamiennika masła na kanapki 😁
Smacznego
PS. zgodnie z zaleceniami autora pastę można przechowywać w lodówce przez 4 dni 🙂
A.
@rozkoszny#pasta#pastapietruszkowa#rozmaryn#pietruszka#zamiennik#przepisy#pysznyprzepis#pysznapasta#dietetyka#dietetyk#fit#smaczne#zdrowe#dokanapki#nakanapke#dobrydietety#dietetyk
Twój komentarz