Agata Pszczółkowska
31 Marz

Pasta z pietruszki a'la hummus

Pasta z pietruszki a'la hummus czemu by nie 😉 przepis został zaczerpnięty z profilu @rozkoszny. Idelanie sprawdza się do kanpek, czy też do jedzenia z marchewką, selerem czy ogórkime pokrojonym w słupki ;) 

Do jej przygotowania potrzebne będą (ja wykonałam połowę porcji)

🍴250 g korzenia pietruszki (lub pasternaku), obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki

🍴1,5 szklanki mleka lub napoju roślinnego niesłodzonego

🍴1 gałązka rozmarynu

szczypta soli

🍴½ szklanka (50 g) orzechów włoskich, grubo posiekanych

🍴1 ząbek czosnku

🍴1 łyżeczka rozmarynu, drobno posiekanego, oraz więcej do podania

🍴1,5 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwy extra virgin oraz więcej do podania

🍴1 łyżeczka skórki z cytryny

Sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Do rondelka wkładamy korzeń pietruszki, gałązkę rozmarynu i mleko, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 15-20 min od czasu do czasu mieszając. Zachowujemy ¼ szklanki mleka w którym gotowała się pietruszka. Ugotowaną pietruszkę wraz z orzechami, czosnkiem, drobno posiekanym rozmarynem, olejem i skórką z cytryny blendujemy na gładką masę, dodajemy zachowane mleko do kremowej. Przed podaniem skrapiamy olejem, sokiem z cytryny i dekorujemy rozmarynem.

Można ją jeść z warzywami, ulubionym pieczywem bądź z tym na co akurat macie ochotę. Świetnie sprawdza się również jako zamiennika masła na kanapki 😁

Smacznego

PS. zgodnie z zaleceniami autora pastę można przechowywać w lodówce przez 4 dni 🙂

A.

@rozkoszny#pasta#pastapietruszkowa#rozmaryn#pietruszka#zamiennik#przepisy#pysznyprzepis#pysznapasta#dietetyka#dietetyk#fit#smaczne#zdrowe#dokanapki#nakanapke#dobrydietety#dietetyk

Twój komentarz




POKAŻ