Szpinak jest:
🥬 niskokaloryczny
🥬 bogaty w potas, cynk, mangan, magnez i żelazo oraz witaminy, m.in.: kwas foliowy, niacynę, A, B i C
🥬 przydatny w kontroli masy ciała ze względu na obecność tylakoidu – substancji hamującej trawienie tłuszczów i redukującej apetyt! Aby uzyskać taki efekt działania szpinak musi być rozdrobniony i zmiksowany - zatem warto dodawać go do koktajli w diecie odchudzającej
Ponadto szpinak:
- może wykazywać pozytywny wpływ na proces widzenia i przeciwdziałać zaćmie oraz zwyrodnieniu plamki żółtej poprzez wysoką zawartość beta-karoten, luteiny i ksantyny. Co ciekawe, składniki te pięciokrotnie lepiej przyswajają się ze szpinaku gotowanego! Dlatego jeśli chcesz zadbać o swój wzrok wykorzystując szpinak dodawaj go różnego rodzaju zup, sosów ;)
- ma wysoką zawartość potasu, kwasu foliowego a także niski poziom sodu przez co szpinak korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy m.in, poprzez redukcję ciśnienia tętniczego krwi, zmniejszenia ryzyka zawału i udaru
- wykazuje działanie zwiększenia siły mięśni oraz zapobiega hiperlipemii po przez zawarty w nim koenzym Q10,
- zawiera substancje czynne glikoglicerolipidy, które mają działanie przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwpasożytnicze oraz chronią przed chorobą wieńcową
- zawiera epoksyksantofil, neoksantyna i wiolaksantyna zmniejszają aktywność nowotworową, co może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe.
Szpinak zawiera duże ilości soli szczawianowych, dlatego jego większe ilości nie nie są wskazane w kamicy moczowej, chorobach reumatologicznych, dnie moczanowej i chorobie wrzodowej. Ponadto przez obecność dużej ilość szczawianów żelazo zawarte w szpinaku nie może być w pełni wykorzystane ponieważ szczawiany blokują/ograniczają uwalnianie się żelaza.
Twój komentarz