Agata Pszczółkowska
Gabinet Premium
25 Marz

Szparagi z jajkami i komosą ryżową.

Cześć :D Dziś przychodzę do was z propozycją posiłku z wykorzystaniem jednej z nowalijek z ostatnio postu - szparagów.

Do przygotowania szparagów z jajkami w koszulce i komosą ryżową potrzebne będą następujące składniki :

🟢garść szparagów

🟢 5 łyżek komosy ryżowej

🟢1 jajo

🟢1 łyżeczka nasion dyni

🟢 sól

Sposób przygotowania jest następujący:

Komosę zalać zimną wodą w proporcji 2:1 (2x więcej wody niż nasion) i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 minut. Pozostawić pod przykryciem na ok. 20 minut.

Do wysokiego garnka wlać 2 litry wody, dodać szczyptę soli. Gdy woda zacznie wrzeć, energicznie wymieszać łyżką aby powstał wir. Dodać jajko i gotować 2-3 minuty. Jajko wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć na ręczniku papierowym.

Szparagi obrać odrywając zdrewniałe końcówki, wstawić pionowo do wysokiego garnka, zalać wodą by główki wystawały nad jej powierzchnię. Dodać łyżeczkę soli, gotować około 3-4 minuty.

Całe danie posypać pestkami dyni i gotowe :D

Posiłek można wykorzystać jako danie obiadowe :)

Smacznego :)

Twój komentarz




POKAŻ