Do przygotowania szparagów z jajkami w koszulce i komosą ryżową potrzebne będą następujące składniki :
🟢garść szparagów
🟢 5 łyżek komosy ryżowej
🟢1 jajo
🟢1 łyżeczka nasion dyni
🟢 sól
Sposób przygotowania jest następujący:
Komosę zalać zimną wodą w proporcji 2:1 (2x więcej wody niż nasion) i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 minut. Pozostawić pod przykryciem na ok. 20 minut.
Do wysokiego garnka wlać 2 litry wody, dodać szczyptę soli. Gdy woda zacznie wrzeć, energicznie wymieszać łyżką aby powstał wir. Dodać jajko i gotować 2-3 minuty. Jajko wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć na ręczniku papierowym.
Szparagi obrać odrywając zdrewniałe końcówki, wstawić pionowo do wysokiego garnka, zalać wodą by główki wystawały nad jej powierzchnię. Dodać łyżeczkę soli, gotować około 3-4 minuty.
Całe danie posypać pestkami dyni i gotowe :D
Posiłek można wykorzystać jako danie obiadowe :)
Smacznego :)
Twój komentarz