Agata Pszczółkowska
13 Paź

Zupa krem z batata i jabłka

Z pięknej złotej 🍂🌞🌥⛅️ jesieni zrobiła nam się szarobura, mokra, zimna jesień 💦💨🌬☔️🌫

Dlatego też dziś mam dla Was propozycję na pyszną rozgrzewająca zupę z bata i kwaśnego jabłka z dodatkiem imbiru 😋🥰

Do jej przychodowania potrzebne są następujące składniki:

🥘600g (1 duży) batat

🥘200g (1 średnie) kwaśne jabłko

🥘4g (2 ząbki) czosnku

🥘3g (1 cm) korzenia imbiru

🥘20g (2 łyżki) oleju rzepakowego/oliwy

🥘750g bulionu (lub wody z kostką rosołową z dobrym składem)

opcjonalnie łyżka mleka kokosowego/jogurtu naturalnego

opcjonalnie liście zielonej pietruszki lub kolendry

Batata obrać i pokroić w kosteczkę. Wrzucić do themomixera i miksować 10 sekund/obroty 5. Dodać czosnek, obrany imbir, bulion i gotować 20 minut/obroty 2/temp. 100 stopni. Dodać jabłko pokrojone w kawałki i całosć zmiskować 10 sekund/obroty 4 na gładki krem. Opcjonalnie doprawić wedle uznania. Podawać najlepiej z mlekiem kokosowym i kolendrą lub jogurtem i pietruszką.

I gotowe :) smacznego 😋

#przepis #dietetycznyprzepis #dietetykwkuchni #jesień

Twój komentarz




POKAŻ